Het basisprincipe van vlindersloten is al sinds de introductie onveranderd: een excentermechanisme waarmee een sluithaak wordt ingetrokken. Het sluiten kost daardoor weinig kracht terwijl de klemkracht zeer groot is. Doordat het hele mechanisme met een veer aan de schotel bevestigd is, vormen ook kleine kieren tussen de delen geen probleem.
De automatic variant is voorzien van een veer die de sluithaak een klein stukje naar buiten geduwd houdt. Dat voorkomt onbedoeld blijven haken wanneer de sluitingen omgekeerd toegepast worden. Nadeel is dat bij het sluiten eerst tegen de veer ingedrukt moet worden en daarna de sluiting dichtgedraaid kan worden.
De MOL3 sluitingen combineren het beste van beide werelden: een veer die de sluithaak in geopende toestand naar buiten houdt maar deze ook weer naar binnen trekt tijdens het sluiten. Het sluiten gaat daardoor moeiteloos en voorkomt dichte sluitingen die niet in de bovenschotel ingehaakt zijn.
Doordat de MOL3 sluitingen praktisch even duur zijn als de huidige standaard sloten kan het niet anders dan dat deze binnen no-time de nieuwe standaard worden.
MOL3 sluitingen zijn op dit moment leverbaar in de volgende groottes en uitvoeringen:
10 mm diep zonder verzet voor sluitprofielen, groot (127 x 176 mm)
10 mm diep met verzet voor sluitprofielen, groot (127 x 176 mm)
16 mm diep zonder verzet voor sluitprofielen, groot (127 x 176 mm)
16 mm diep met verzet voor sluitprofielen, groot (127 x 176 mm)
Het verzet in beide schoteldelen zorgt ervoor dat de sluiting vlak tegen het plaatmateriaal ligt. Bij sluitingen zonder verzet loopt de schotel iets op richting het sluitprofiel. Technisch maakt het geen verschil, sluitingen met of zonder verzet gebruiken is (net als bij balhoeken) een kwestie van smaak. Houd er wel rekening mee dat een schotel met daarin de sluitplaat en met verzet niet altijd handig is bij hele platte deksels waar de schotel ook nog een stukje over het hoekprofiel valt.
Dit is het model sluiting dat vaak wordt aangeduid als 13 mm diep. Dat blijkt bij nameten echter niet te kloppen, de werkelijke inbouwdiepte (gemeten vanaf de onderkant van de flens; die blijft op de plaat liggen) is 16 mm.